Jak spravovat úložiště na starších iPhonech? Nemusíte starší telefon hned vyhazovat

28.07.2020 10:30 / od Tomáš Hubáček
  • Nezahazujte zbytečně funkční zařízení, protože vám už nestačí.
  • Věnujte čas jeho údržbě a raději ho darujte někomu, kdo ho ještě využije.

Apple už oficiálně představil svůj nový systém iOS 14, a to na své pravidelné červnové konferenci pro vývojáře WWDC 2020, která se prvně konala čistě online. Kromě řady zajímavých novinek, které iOS 14 přinese, jsme se dočkali rovněž skvělé zprávy, že aktualizace se bude týkat i starších modelů. Pokud tedy ještě vlastníte iPhone 6S, SE 1. generace nebo iPhone 7, nemusíte se obávat, že by váš telefon přestal být podporován.

Starý iPhone, pokud je ještě funkční, určitě nepatří do šrotu a vydrží mnohem déle než telefony s Androidem. Přeci jen s iPhonem vydržíte díky skvělé podpoře klidně 4 roky jako nic, možná i déle, nebo jej případně po vás podědí někdo další. Tím pádem se vyplatí o něj pečovat. 

Střídmé nabíjení a péče o baterii je na místě, obzvláště vzhledem k pověsti starších iPhonů, určitě na telefon hodíte nějaký ten užitečný kryt a pokud máte menší úložiště, musíte pečovat i o něj a nenechat telefon zahltit blbostmi, které řešíte, až když vám nejde uložit nová fotka. 

A jak se vypořádat právě s nedostatkem místa vám poradí tento článek.


Tvořte si pravidelnou zálohu

Asi jedna z nejhorších chyb, jakou Apple dodnes dělá, je vždy až moc malé úložiště základních verzí iPhonů oproti konkurenci. Ještě u iPhonu 6S měla základní verze jenom 16 GB paměti. Z dnešního pohledu je to až neuvěřitelně málo. Člověk, který vlastní přístroj s takto malou pamětí, musí neustále bojovat o každý kilobajt, aby se mu na obrazovce neobjevila tolik nenáviděná hláška o nedostatku úložného prostoru

Jednou z možností je ukládání fotek a všech dokumentů z telefonu do iCloudu. Fotky tedy nemáte přímo v přístroji, ale na internetovém úložišti. 


Jděte do Nastavení › úplně nahoře klinete na vaše jméno › iCloud › zobrazí se vám tabulka aplikací, které se automaticky zálohují v iCloudu, a můžete si zde nastavit zálohování fotografií a jiných aplikací.

Problém iCloudu je ale ten, že ne každý z vašich blízkých má iPhone, a pokud chcete sdílet s někým své fotky, není to tak jednoduché. Pokud ale máte e-mail na Gmailu, není problém si stáhnout aplikaci Google Photos, a nastavit si v telefonu automatické zálohování do této aplikace. Jen co se fotky a videa stáhnou na Google, můžete fotky z mobilu smazat.


Nastavte automatické odkládání nepoužívaných aplikací

Zajímavou možností je také zapnutí funkce Odložení nepoužívaných aplikací

Jděte do Nastavení iTunes a AppStore Odložit nepoužívané aplikace.

Díky tomu bude váš iPhone průběžně promazávat nepoužívané Aplikace, přitom jejich data a dokumenty v mobilu zůstanou. Bez problémů si je tak opět můžete kdykoliv stáhnout z App Storu. 



Spravujte úložiště iPhonu manuálně

Pokud vám předchozí funkce nebude stačit, je dobré jednou za čas spravovat úložiště sami a znovu nainstalovat některé aplikace, které zabírají hodně místa.

Jděte do Nastavení Obecné Úložiště: iPhone.


Zde uvidíte všechny aplikace, které máte v mobilu, seřazené podle toho, kolik místa zabírají – od největších po nejmenší. Některé aplikace, jako Facebook, Instagram a další sociální sítě, zabírají opravdu hodně místa. Vyplatí se vám je nejen odložit, ale zcela smazat a nainstalovat nanovo, čímž se zbavíte zbytečných dat, které aplikace za měsíce a roky používání zbytečně udržuje.

Kliknete na kolonku dané aplikace, např Facebook Smazat aplikaci. Potom ji můžete přes App Store znovu nainstalovat.


Zálohujte a obnovte iPhone

Pokud se dobře podíváte na analýzu toho, co zabírá místo ve vašem telefonu, uvidíte tam také položku Jiné. Ta často zabírá relativně dost místa – obsahuje různé styly písma, hlasy Siri, nastavení telefonu nebo různé soubory mezipaměti. Pokud vám položka Jiné zabírá hodně místa v telefonu a nedaří se vám ji zmenšit ani po smazání historie ze Safari, můžete přistoupit k radikálnímu řešení, a to obnovit telefon ze zálohy přes iTunes. Jak na to se dočtete přímo na stránkách Applu.


Diskuze k produktu...Zobrazit vše

0 komentářů

Anketa

Systémové upozornění

UŽIVATELSKÉ JMÉNO

Popis: You are only allowed to change your username once every 90 days. A record of your username change will be displayed in your public profile, but your old username will not be displayed.

Chyba formuláře

UŽIVATELSKÉ JMÉNO

Tato položka byla zadána chybně. Prosíme o kontrolu správnosti zadání.

V případě opakování této chybové hlášky nás prosím kontaktujte na info@techarena.cz.

Úspěšně provedeno

FORMULÁŘ

Kontrola formuláře proběhla v pořádku. Formulář byl správně vyplněn a úspěšně uložen.

Informace

FORMULÁŘ

Kontrola formuláře proběhla v pořádku. Formulář byl správně vyplněn a úspěšně uložen.

Nějaká informace

NÁZEV PROBLÉMU

Stojíte před rozhodnutím, jestli si zvolíte ANO pro pokračování a nebo NE pro zrušení operace. Co si vyberete?

Problém s přihlášením

UŽIVATELSKÉ JMÉNO / EMAIL

Zadaný email není ve správném tvaru.


Prosíme o kontrolu správnosti zadání. V případě opakování této chybové hlášky nás prosím kontaktujte na info@techarena.cz.

Hodnotit tento produkt

VOLITELNĚ: Pokud nechcete přijít o důležité informace o telefonech, vyplňte svůj e-mail a my Vás budeme pravidelně informovat.

Přeji si být informován:

Informace bez starostí

TO NEJLEPŠÍ Z TECHARENY V EMAILU

Pravidelný výpis toho nejzajímavějšího do Vaší e-mailové schránky.