Android 11 zkomplikuje instalování aplikací z neověřených zdrojů Jen menší zdržení

04.06.2020 12:00 / od Honza Nuc
foto:  Google
  • Google vždycky upozorňoval uživatele na to, že není vhodné instalovat aplikace z neověřených zdrojů a taková možnost byla vždy v základu vypnutá.
  • Povolení instalace aplikací z neznámých zdrojů je zakopané hluboko v systému, ale doposud nebyl problém jej udělit a v klidu instalovat.
  • S příchodem Androidu 11 se zřejmě instalace neověřených aplikací lehce zkomplikuje.

Při instalaci souboru .apk s aplikací vám operační systém Android vyskočí s hláškou, že pokud chcete takové soubory instalovat, musíte povolit v nastavení možnost instalace aplikací z neznámých zdrojů. Vyskakovací okno vás rovnou přesune do příslušné sekce nastavení, kde tuto možnost povolíte. Po zmáčknutí tlačítka zpět (případně swipnutí v rámci ovládání gesty) se opět vrátíte na instalační obrazovku a můžete aplikaci instalovat. Nic složitého v tom není. V Androidu 11 by se však měla instalace lehce změnit.

Pokud kliknete na instalační soubor aplikace, tak vám opět vyskočí klasická obrazovka s upozorněním a možností zapnout instalaci z neznámých zdrojů. Pokud kliknete na přesměrování do nastavení a povolíte neznámé zdroje, po kliknutí na tlačítko zpět už se nedostanete zpátky na instalační okno s aplikací. Okno se totiž zavře a zmizí a vy musíte vyvolat instalaci znovu. Není to úplně ztížení instalace, spíše její prodloužení a zbytečná "práce" navíc.

Uživatelé se Googlu začali na oficiálním blogu v komentářích ptát, proč to tak je. Nejprve se společnost vyjádřila, že "to funguje tak, jak bylo zamýšleno", ale poté se více rozepsala. Z komentáře vychází najevo, že po kliknutí na instalační soubor se opět otevře klasicky instalační obrazovka s upozorněním, že se jedná o neznámý zdroj a je potřeba tuto možnost zapnout. Nicméně, nyní se data z této obrazovky nezapisují do systémové knihovny jako dříve. Pokud tedy z okna vyskočíme, tak se při cestě zpět nemáme v podstatě kam vrátit, protože tato odkazující data neexistují.

Až poté, co potvrdíte možnost instalace aplikací z neznámých zdrojů, se teprve začnou data zapisovat, a tudíž už se instalační obrazovka "uloží" do paměti.



Diskuze k produktu...Zobrazit vše

0 komentářů

Anketa

Systémové upozornění

UŽIVATELSKÉ JMÉNO

Popis: You are only allowed to change your username once every 90 days. A record of your username change will be displayed in your public profile, but your old username will not be displayed.

Chyba formuláře

UŽIVATELSKÉ JMÉNO

Tato položka byla zadána chybně. Prosíme o kontrolu správnosti zadání.

V případě opakování této chybové hlášky nás prosím kontaktujte na info@techarena.cz.

Úspěšně provedeno

FORMULÁŘ

Kontrola formuláře proběhla v pořádku. Formulář byl správně vyplněn a úspěšně uložen.

Informace

FORMULÁŘ

Kontrola formuláře proběhla v pořádku. Formulář byl správně vyplněn a úspěšně uložen.

Nějaká informace

NÁZEV PROBLÉMU

Stojíte před rozhodnutím, jestli si zvolíte ANO pro pokračování a nebo NE pro zrušení operace. Co si vyberete?

Problém s přihlášením

UŽIVATELSKÉ JMÉNO / EMAIL

Zadaný email není ve správném tvaru.


Prosíme o kontrolu správnosti zadání. V případě opakování této chybové hlášky nás prosím kontaktujte na info@techarena.cz.

Hodnotit tento produkt

VOLITELNĚ: Pokud nechcete přijít o důležité informace o telefonech, vyplňte svůj e-mail a my Vás budeme pravidelně informovat.

Přeji si být informován:

Informace bez starostí

TO NEJLEPŠÍ Z TECHARENY V EMAILU

Pravidelný výpis toho nejzajímavějšího do Vaší e-mailové schránky.